כאן נציג את נהלי מכון התקנים אודות מעקות למדרגות. התקינה מתייחסת הן לכמות המינימום של מדרגות החייבות בהצבת מעקה, הן לגובה של המעקה, והן לנושא של חללים בתוך המעקה. שלושת הנושאים הללו מכילים פרמטרים מדויקים מאד אשר שומה על כל יצרן מעקה לקיימם בטרם מציע את המעקה למכירה בשוק מוצרי הבנייה:
כמות מדרגות מתבקשת
גרם מדרגות אשר לו לפחות 3 מדרגות חייב בהצבת מעקה. ישנם כל מיני מבנים ארעיים כמו קאראוונים או בתים ללא יסודות, שנבנו בבנייה קלה, אשר הכניסות אליהם הן באמצעות 1-2 מדרגות הגבהה קלות. בגרם מדרגות מסוג זה, למשל, לא חובה להתקין מעקה.
גובה המעקה
בישראל, תקן מעקה למדרגות קובע כי גובה המעקה הוא לפחות 1.05 מטר. בשיפוע עצמו, גובה המינימום הוא 90 ס”מ מעל כל מדרגה. הן במישור, והן במדרגות עצמן הגובה מתייחס למדרך-הרגל: למיקום בו דורכת הרגל. לכן, אם החומר המוצק ממנו עשוי המעקה הוא 95 ס”מ אך יש 10 ס”מ רווח מהמדרך לתחילת המעקה, זהו מעקה חוקי. לעומת זאת, מעקה בן 85 ס”מ עם מרווח של 20 ס”מ מהקרקע אינו חוקי כפי שנראה בפסקה הבאה.
מרווחים וחללים
מרווחים המצויים בין המדרך של הרגל לבין תחילת המעקה יהיו בני 10 ס”מ לכל היותר! הדבר נועד למנוע נפילות או אובדן אחיזה במעקה. כמו כן, תקנה זו נכונה הן למשטח שהוא מישור והן לשיפוע עצמו במדרגות. מכאן, שחלק המעקה שמוצב על שיפוע המדרגות יכול להיות בגובה 80 ס”מ ומתחתיו – 10 ס”מ של מרווח. בחללי הפנים של המעקה אסור לשים יותר משני פסים אופקיים על מנת למנוע טיפוס על המעקה. גם הפסים האופקיים המותרים להצבה בתוך מעקה צריכים להיות מרוחקים לפחות 90 ס”מ אחד מהשני על מנת למנוע טיפוס.
בדיקת המעקות שתרכשו
חשוב לוודא שנתוני המעקות עומדים בנהלי תקן למעקות למדרגות אשר הוצגו כאן. מומלץ להתייעץ עם מהנדס הראשות המקומית בה אתה נמצא אודות תקינותו של המעקה בטרם תרכוש אותו בעצמך. מהנדס הראשות הוא שמאשר לך טופס אכלוס לנכס בסופו של דבר, ולכן התייעצות איתו תבטיח לך מעקה בטוח. יחד עם זאת, הסתמכות על הנתונים שהוצגו לעייל אמורה לספק לך מעקה תקני ומאושר.
יכול לעניין אותך גם : מעקות למרפסות, מעקות לבריכה, הגבהת מעקה
המאמר בחסות אתר יור לינק